Andere uitgaven

Uitgaven

Filip De Pillecyn, Flamingant en pacifist

Dit boek brengt studies naar twee aspecten in het bijzonder rijke leven van de Vlaamse schrijver en openbare figuur De Pillecyn: zijn houding als flamingant en zijn engagement als
pacifist. In gedetailleerde bijdragen wordt nagegaan hoe De Pillecyn in zijn studentenjaren Vlaamsgezind is geworden en hoe de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog hem tot een pacifist hebben gemaakt. Zijn medewerking aan het satirische weekblad Pallieter in de jaren twintig, waar hij zich als een genadeloze en links geïnspireerde publicist ontpopte, krijgt grote aandacht. Ook de paradox tussen zijn pacifisme en zijn steun aan de Oostfronters komt uitvoerig aan bod. Deze aspecten verdienen bijzondere aandacht, omdat ze door de ideologische collaboratie van Filip De Pillecyn ietwat zijn ondergesneeuwd.

Het boek is ingedeeld in zes rubrieken:
- De student
- De journalist
- De soldaat
- De soldaat vs de antimilitarist
- De inciviek
- De antiklerikaal

Technische fiche:
380 pagina’s en rijkelijk geïllustreerd met eigentijds materiaal
ISBN: 9789082747546
Drukkerij: EPO, Antwerpen
Auteur: Etienne Van Neygen (1948-2019)
Uitgave: FDP-comité Hamme
Verkoopprijs: € 28
Rekeningnummer: BE57 7380 4195 3835
Bestellen kan op het e-adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tegen de muur (1944-1949)

- Ongecensureerd gevangenisdagboek (1944-1949)
- In deze heruitgave zijn de in de editie van 1979 gecensureerde passages hersteld. Voor het eerst kan de lezer zien hoe de schrijver worstelt met het volksnationalisme dat hij had beleden. Tevens ervaart men hoe hij tenslotte de repressie een plaats geeft in zijn levensfilosofie.
- Inleidend woord door Emmanuel Waegemans en een handleiding door Jean-Pierre Rondas
- Het verhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen, ontstaan in het hechteniskamp van Lokeren, werd in de vorm van een strip als toegift mee vormgegeven.
- Uitgeverij: Doorbraak │ISBN 978 94 92639 257 

kostprijs: € 25 │nog beschikbaar bij het secretariaat FDP-comité

 

Mensen achter de dijk - ONGECENSUREERD.


- Heruitgave van zijn meesterwerk dat gesitueerd is in zijn geboortedorp Hamme; het klassieke ellendedorp in het Vlaanderen van voor de Eerste Wereldoorlog
- Het is een sociaal literair document dat het begrip Arm Vlaanderen in zijn drie gedaantes bundelt: de sociale ellende, de klerikale betutteling en de culturele tenachterstelling in het België van toen.
- De passage die in de Jezuïtische censuus van 1949 gesneuveld waren, zijn in deze uitgave in al hun glorie gerestaureerd.
- Inleidend woord door Manu Waegemans en een causerie door Jean-Pierre Rondas.
- Uitgeverij: Doorbraak │ ISBN +78 94 9263939 4 │verlucht met werk van tijdgenoten
- Kostprijs: € 25 │nog beschikbaar bij het secretariaat FDP-comité

 

Franse vertaling van Blauwbaard (1931)

Op de presentatie van deze vertaling – tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Comité op zondag 13 januari 2019 in het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands – sprak de docent Nederlands van de Sorbonne zich bijzonder lovend uit over de vertaalprestatie van Roger De Vos. Barbe-Bleue au pays de Flandre van de hand van Roger De Vos noemde hij ‘een van de meest geraffineerde literaire vertalingen uit het Nederlands die mij bekend zijn’, ‘de kroon op het werk van deze hernieuwde activiteit rond het oeuvre van de schrijver ten behoeve van de Franstalige lezer’.

Prof. Dorian Cumps noemde De Vos een topvertaler en heeft in de vertaling ‘niet één tekort gevonden’.

Lees meer

Rochus, 2017

Herdruk van de novelle uit 1951 dat toen een veel belovende pers kreeg. Deze novelle is een beetje autobiografisch geïnspireerd en behoorde daarmee ook tot de verhalen waarvan de schrijver het meest hield.
Gedrukt op 100 exemplaren en 10 stuks buiten serie
Zeefdruk en illustraties van Lieve Janssen
ISBN 978 90 81796 996

Lees meer

Mensen achter de dijk, 2004

Herdruk van wellicht het meesterwerk van de schrijver als een hommage aan zijn geboortegrond, geschreven in de gevangenis, terugdenkend aan zijn kinderjaren.
Illustraties van Luc Verbist
Uitgegeven in samenwerking met het Davidsfonds NV
ISBN 978 90 6306 506 X

Lees meer