Over het Comité

 

Begin 2003 werd in Hamme het Filip De Pillecyncomité opgericht met als doel het leven en het werk van schrijver Filip De Pillecyn (weer) in de kijker te plaatsen. Dit gebeurde door tal van manifestaties die in de loop van het jaar 2004 werden georganiseerd. Het Filip De Pillecyncomité wil niet alleen het werk van de Hamse schrijver herbelichten, het wil ook de gemeente Hamme als toeristisch en cultureel centrum in de provincie Oost-Vlaanderen promoten. De literaire werken van De Pillecyn kunnen daar zeker toe bijdragen.    

Het FDP-comité heeft zijn werking niet beperkt tot het jaar 2004. Ook na de grote viering werden tal van initiatieven genomen om het werk van De Pillecyn in binnen- en buitenland meer bekend te maken.

Het Comité doet een oproep aan allen die de schrijver gekend hebben en onuitgegeven werk, brieven, foto's e.d. hebben, dit materiaal ter beschikking te stellen van ons tijdschrift om het aldus toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Missie

Het FDP-comité wil de belangstelling voor de literator en voor de figuur in de Vlaamse beweging levendig houden.

Het organiseert regelmatig ledendagen: uitstappen, wandelingen, lezingen, tentoonstellingen en presentaties van nieuwe publicaties, zijnde jaarboek, bibliofiele uitgaven, gelegenheidsuitgaven en (wetenschappelijke) studies.

In de Studies (= jaarboek) komen alle facetten van leven en werk van Filip De Pillecyn aanbod: zijn intellectuele achtergrond, zijn loopbaan als bellettrist, zijn loopbaan in d journalistiek en als leraar, zijn betekenis als politieke figuur in de jaren dertig, zijn collaboratie tijdens WOII, zijn dagen in de gevangenis. In deze bijdragen proberen wij tot een genuanceerd beeld te komen van wat De Pillecyn in onze literatuur en in ons politiek en cultureel leven heeft betekend.

 

Samenstelling

Voorzitter: Prof. dr. Emmanuel Waegemans 
Ballaerstraat 106, 2018 Antwerpen
T: 0488 37 95 90
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ondervoorzitter: Roger De Vos
Koning Albertplein 14, 9220 Hamme
T: 052 47 70 35
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Secretaris & public relations: Freddy Huylenbroeck
Bremstraat 26, 9220 Hamme
T: 0476 28 31 94
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Penningmeester: Fred Smet
Cretenborchlaan 13, 9210 Beveren
T: 03 775 37 56
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer

Rekening

IBAN: BE57 7380 4195 3835
BIC: KREDBEBB
Filip De Pillecyncomité
Ballaarstraat 106
2018 Antwerpen
T: 03 237 80 10

Fotoboek

    Jean-Pierre Rondas

Op 25 maart, de geboortedag van de schrijver, vond aan de KU Leuven, campus Antwerpen, de presentatie plaats van de heruitgave van «Face au mur« (Tegen de muur. Het ongecensureerd gevangenisdagboek 1944-1949) van Filip De Pillecyn. De voorzitter van het FDP Comité, Emmanuel Waegemans, ging in gesprek met Jean-Pierre Rondas; samen hebben zij het dagboek heruitgegeven, de originele tekst gereconstrueerd, voorzien van uitvoerige toelichtingen en twee inleidingen: bij het dagboek zelf en bij het stripverhaal Hoe de zwarten in de hemel kwamen. De twee bezorgers lichtten de ontstaansgeschiedenis van het dagboek toe, waarom het in 1979 in zwaar gecensureerde vorm is gepubliceerd, wat er zo controversieel aan was en wat nu de waarde van dit historisch document is. Zowel de journalistieke als literaire kwaliteiten van het ‘dagboek’ kwamen aan de orde, de vraag waarom het zo lang genegeerd is door historici van de collaboratie en repressie en of het ons iets leert over de mens, de denker en literator De Pillecyn. De avond trok meer dan honderd belangstellenden en werd afgesloten met een receptie.

     

J.-P. Rondas, Emmanuel Waegemans en Karl Drabbe tijdens de presentatie   

    

 

Lees meer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief