Nieuws en blogs

 

 

De Franse vertaling van Blauwbaard (1931).

 

Kan besteld worden bij het FDP Comité Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. door overschrijving van 20 + 3 (port) = 23 € op rekening Filip De Pillecyncomité: IBAN: BE57 7380 4195 3835 m.v.v. “Barbe-Bleue”

 

Naar jaarlijkse gewoonte bezorgen wij u rond dit tijdstip van het jaar de uitnodiging tot hernieuwing van het lidmaatschap bij het Filip De Pillecyncomité of – waarom niet – tot nieuw lidmaatschap. Op zaterdag 15 december eerstkomend stellen wij om 11 uur in de raadzaal van het stadhuis te Lokeren het jaarboek Studies XIV voor, met daarin enkele merkwaardige bijdragen over het leven en werk van de Vlaamse klassieker Filip De Pillecyn. Deze studie in vierkleurendruk krijgt u, na betaling van het lidgeld voor het nieuwe werkjaar 2019, gratis toegestuurd. Uiteraard bent u van harte welkom op de boekvoorstelling zelf en kan u dan ter plekke het boek meenemen. Een uitnodigingskaart hiervoor hebt u wellicht reeds ontvangen. Is dit niet het geval, geef ons gerust een seintje. Wij sturen u dan een digitale versie door. Ook kan u te rade gaan op onze website om de bijzonderheden van deze dag te kennen. U kunt uw lidmaatschap hernieuwen of nieuw lid worden door storting van het overeenkomstige bedrag op rekeningnummer BE57 7380 4195 3835 van het FDP-comité met vermelding: lid werkjaar 2019.
Het comité biedt u drie soorten lidmaatschap aan:
- Gewoon lid aan € 25
- Steunend lid aan € 35
- Erelid aan € 50
Teneinde de administratie vlot te laten verlopen, verzoeken wij u vriendelijk de storting zo vlug mogelijk uit te voeren, liefst vόόr 13 januari 2019, de dag waarop de Franse vertaling van blauwbaard voorgesteld wordt in het museum Emile Verhaeren te Sint-Amands.

 

Een nieuwe uitgave: Face au mur

 

Einde 2018 verschijnt een heruitgave van het gevangenisdagboek (1945-1949) Face au mur van Filip De Pillecyn. Deze editie brengt de oorspronkelijke auteurstekst, niet gecensureerd door de uitgever De Clauwaert (Leuven 1979). Ze bevat ook een kritische inleiding die de tekst plaatst in zijn historische context. De tekst zelf wordt uitvoerig geannoteerd en geïllustreerd.

Om deze uitgave nog aantrekkelijker te maken, wordt er ook het collector’s item Hoe de zwarten in de hemel kwamen in opgenomen, een stripverhaal van «Filip Den Duvel» met een twintigtal tekeningen, die we hier in de zo goed als onvindbare ingekleurde versie brengen.

De prijs bedraagt € 25 (+ € 3 portkosten bij eventuele verzending van het boek)
Inschrijven kan best via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0476 28 31 94 (secretariaat)
Overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer IBAN: BE57 7380 4195 3835 met vermelding van ‘tegen de muur’.

 

 

 

Monsieur Hawarden in aanwezigheid van Harry Kümel

2018 is niet alleen ons jubileumjaar (we worden 25!), we hebben ook het geluk enkele bijzondere pareltjes te mogen oogsten! Zo kunnen we op woensdag 10 oktober om 20u15 de volledig gerestaureerde versie van Monsieur Hawarden vertonen. Een film die precies 50 jaar geleden in roulatie ging. Een film naar het werk van de Hamse auteur Filip De Pillecyn. Een film die bovendien ingeleid wordt door de regisseur himself, één van de pioniers van wat we de ‘Vlaamse Film’ zullen noemen: Harry Kümel.

In 1934 publiceerde Filip De Pillecyn zijn versie van het vreemde verhaal van Monsieur Hawarden die in het midden van de 19de eeuw in het Waalse stadje Ligneuville arriveerde en tot aan zijn dood kon verbergen dat hij helemaal niet was wie hij leek te zijn. De Belgisch/Nederlandse zwart-witfilm naar de de meest bekende en gelezen novelle van De Pillecyn in 1968 was het debuut van Harry Kümel als filmregisseur. Voorname rollen worden vertolkt door Ellen Vogel, Hilde Uitterlinden, Joan Remmelts en Dora van der Groen. De film is opgenomen in kasteel van Horne in het Limburgse dorpje Vechmaal. De film is door Kümel opgedragen aan de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Josef von Sternberg.

CC Jan Tervaert zocht en vond de medewerking van het Filip De Pillecyn Comité en de bibliotheek. Dankzij die samenwerking wordt de filmvertoning meteen een boeiend evenement. Harry Kümel bood spontaan aan om de film te komen inleiden, Patrick Auwelaert interview de grootmeester. Na de film wordt u voor de gelegenheid een glaasje aangeboden.

Het verhaal

De film en de novelle van De Pillecyn zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, vermeld in de memoires van een zekere Alexandre Micha. Daar is ook een roman van Henry Pierre Faffin, een schrijver uit Stavelot, op gebaseerd.

Alex Micha is als jongen het enige gezelschap van een wereldvreemde, mysterieuze aristocratische vreemdeling, Monsieur Hawarden (Ellen Vogel). Deze heer zou afkomstig zijn uit Parijs en heeft zich gevestigd in het dorpje Ligneuville nabij Malmedy. In werkelijkheid is Monsieur Hawarden een vrouw, Mériane Gillibrand, een geheim dat ze zorgvuldig bewaart, ook voor Alex Micha (Axel in de film, gespeeld door Xander Fischer). Alleen haar trouwe huishoudster Victorine (Hilde Uitterlinden) is op de hoogte en bewaart mee het geheim. Monsieur Hawarden heeft een moord op haar geweten en met de travestie wil ze ontsnappen aan de vervolging voor dat misdrijf. Ze gaat nog eenmaal in het geheim als vrouw naar Spa om er een liefdesavontuur te beleven, maar dat draait op een ontgoocheling uit. Uiteindelijk pleegt ze zelfmoord, omdat ze de vervreemding niet meer aankan. In werkelijkheid stierf "Monsieur” Hawarden aan verwondingen aan haar longen. Pas na haar dood werd haar ware identiteit achterhaald.

Tentoonstelling

In de bib wordt het ware verhaal achter Monsieur Hawarden, het ontstaan van het boek en de film ontrafeld aan de hand van een boeiende tentoonstelling. De expo kan bezocht worden van 1 tot 5 oktober en in de week van 22 tot 27 oktober, tijdens de openingsuren. De onderbreking heeft te maken met andere activiteiten in die periode. 

Leden van het FDP Comité betalen slechts 5 € entree. Graag een seintje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

 

Culinaire wandeling: “De verloren idylle van het Scheldeland “ op zondag 29 april 2018 

Ik ben nu gekomen tot de jaren waarop men meer leeft met het verleden

dan met de verbeeldingen van de toekomst. Mensen en beelden uit mijn kinderjaren

worden nu nader tot mij gebracht en hun aangezicht is mij dierbaar

(Filip De Pillecyn – uit: “Mensen achter de dijk”, 1949

 

Het Filip De Pillecyncomité – literair genootschap – nodigt u graag uit op de

 

culinaire wandeling: “De verloren idylle van het Scheldeland “ –

de mystieke natuurbeleving versus de Bourgondische trekjes van De Pillecyn

 

zondag 29 april 2018 om 11 uur - dorpsplein te Moerzeke

 

Concept

We willen uw gids zijn naar het land van het wilde groen in de hovingen en langs de sloten, waarover de wind ongehinderd in eindeloze rukken woedt, hoek tussen stroom en rivier, riet en slijk. Een zoektocht naar de zogenaamde schone plekjes, restanten uit de goeie oude tijd. Lokale verhalen en literaire fragmenten in het spoor van een veerman, een spinner, een grafdelver, een soldaat, een pestlijder en een jonkvrouw vormen de boeiende component tussen woord, beeld en herinnering. Een wandeling als reflectie van de dieperliggende betekenis van dit rivierenlandschap in het oeuvre van de schrijver, ondertussen vergroeid tot een nostalgische idylle waarmee het toerisme gretig uitpakt. Dat alles blijft onveranderd, heel dat groene, naar slijk en water ruikende land. De aarde, het enige wat trouw blijft.

 

Programma

 • Samenkomst om 11 uur op het stemmige dorpsplein te Moerzeke, dat ooit fungeerde als decor voor de Vlaamse televisieserie Klein Londen, klein Berlijn in 1988.      (ruime parkeermogelijkheden)
 • Bezoek aan de kapel van priester Edward Poppe, studiegenoot van de auteur aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie te Sint-Niklaas.
 • Wandeling naar de moessche kille, een kleine ankerplaats aan de Schelde, waar in de eerste helft van de 19de eeuw zich het industriële leven van dit dorp afspeelde: zoutziederijen, oliewindmolen en beerputten. Een verhaal apart.
 • Middagmaal in het restaurant aan de dijk dat de slogan huldigt: “de nostalgie van weleer met het comfort van vandaag”.
  • Menu
   • Aspergeroomsoep
   • Gebakken paling
   • Rijstpap met bruine suiker
   • Koffie of thee

(Inbegrepen zijn twee glazen wijn of water bij de maaltijd).

 • Na de lunch volgt het tweede deel van de wandeling: via de Roggemanstraat keren wij terug naar het dorpsplein.

 

Deelname aan dit event kost € 50 │Gelieve uw deelname te bevestigen vόόr 22 april │Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. │0476 28 31 94 (secretariaat) │Betaling door overschrijving op rekeningnummer BE57 7380 4195 3835 van het FDP-comité