Nieuws en blogs

Een nieuwe uitgave: Face au mur

 

In het late najaar 2018 verschijnt een heruitgave van het gevangenisdagboek (1945-1949) Face au mur van Filip De Pillecyn. Deze editie brengt de oorspronkelijke auteurstekst, niet gecensureerd door de uitgever De Clauwaert (Leuven 1979). Ze bevat ook een kritische inleiding van Kurt Aerts, historicus van de universiteit van Gent, die de tekst plaatst in zijn historische context. De tekst zelf wordt uitvoerig geannoteerd en geïllustreerd.

Om deze uitgave nog aantrekkelijker te maken, wordt er ook het collector’s item Hoe de zwarten in de hemel kwamen in opgenomen, een stripverhaal van «Filip Den Duvel» met een twintigtal tekeningen, die we hier in de zo goed als onvindbare ingekleurde versie brengen.

Leden van het FDP Comité zullen later een uitnodiging krijgen om in tekenen op deze unieke uitgave. De redactie ligt in handen van de voorzitter Prof. Emmanuel Waegemans.

 

 

 

Culinaire wandeling: “De verloren idylle van het Scheldeland “ op zondag 29 april 2018 

Ik ben nu gekomen tot de jaren waarop men meer leeft met het verleden

dan met de verbeeldingen van de toekomst. Mensen en beelden uit mijn kinderjaren

worden nu nader tot mij gebracht en hun aangezicht is mij dierbaar

(Filip De Pillecyn – uit: “Mensen achter de dijk”, 1949

 

Het Filip De Pillecyncomité – literair genootschap – nodigt u graag uit op de

 

culinaire wandeling: “De verloren idylle van het Scheldeland “ –

de mystieke natuurbeleving versus de Bourgondische trekjes van De Pillecyn

 

zondag 29 april 2018 om 11 uur - dorpsplein te Moerzeke

 

Concept

We willen uw gids zijn naar het land van het wilde groen in de hovingen en langs de sloten, waarover de wind ongehinderd in eindeloze rukken woedt, hoek tussen stroom en rivier, riet en slijk. Een zoektocht naar de zogenaamde schone plekjes, restanten uit de goeie oude tijd. Lokale verhalen en literaire fragmenten in het spoor van een veerman, een spinner, een grafdelver, een soldaat, een pestlijder en een jonkvrouw vormen de boeiende component tussen woord, beeld en herinnering. Een wandeling als reflectie van de dieperliggende betekenis van dit rivierenlandschap in het oeuvre van de schrijver, ondertussen vergroeid tot een nostalgische idylle waarmee het toerisme gretig uitpakt. Dat alles blijft onveranderd, heel dat groene, naar slijk en water ruikende land. De aarde, het enige wat trouw blijft.

 

Programma

 • Samenkomst om 11 uur op het stemmige dorpsplein te Moerzeke, dat ooit fungeerde als decor voor de Vlaamse televisieserie Klein Londen, klein Berlijn in 1988.      (ruime parkeermogelijkheden)
 • Bezoek aan de kapel van priester Edward Poppe, studiegenoot van de auteur aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie te Sint-Niklaas.
 • Wandeling naar de moessche kille, een kleine ankerplaats aan de Schelde, waar in de eerste helft van de 19de eeuw zich het industriële leven van dit dorp afspeelde: zoutziederijen, oliewindmolen en beerputten. Een verhaal apart.
 • Middagmaal in het restaurant aan de dijk dat de slogan huldigt: “de nostalgie van weleer met het comfort van vandaag”.
  • Menu
   • Aspergeroomsoep
   • Gebakken paling
   • Rijstpap met bruine suiker
   • Koffie of thee

(Inbegrepen zijn twee glazen wijn of water bij de maaltijd).

 • Na de lunch volgt het tweede deel van de wandeling: via de Roggemanstraat keren wij terug naar het dorpsplein.

 

Deelname aan dit event kost € 50 │Gelieve uw deelname te bevestigen vόόr 22 april │Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. │0476 28 31 94 (secretariaat) │Betaling door overschrijving op rekeningnummer BE57 7380 4195 3835 van het FDP-comité