BIBLIOGRAFIE

In 2007 is de Bibliografie van Filip de Pillecyn verschenen. De twee omvangrijke boekdelen zijn het werk van Herman Verbeeck, bibliograaf in de Koninklijke Bibliotheek, die jarenlang alle grote bibliotheken en archieven van België heeft afgezocht naar alles van en over De Pillecyn. Dit werk is de basis voor alle toekomstige onderzoek naar het literaire werk, de politieke carrière en de journalistieke loopbaan van Filip De Pillecyn.
Wie in deze bibliografie bladert, zal verbaasd staan over de veelzijdigheid van de schrijver-journalist : Filip De Pillecyn is niet alleen de schrijver van De soldaat Johan, Monsieur Hawarden en Mensen achter de dijk, maar ook de (al dan niet anonieme) auteur van honderden bijdragen in de Vlaamse pers : Ons Leven, De Standaard, Dietse Warande en Belfort, Ons Vaderland, Ons Volk Ontwaakt, Pallieter, De Tijd, V.O.S., Jong Dietsland, Nieuw Vlaanderen, Het Laatste Nieuws, Volk en Kultuur, Opbouw, De Volksunie, e.v.a.
De bibliografie leert ons Filip De Pillecyn kennen niet alleen als prozaïst, maar ook als chroniqueur, satiricus, flamingant, antimilitarist en opvoeder.
Niet te missen voor al wie de veelzijdige en complexe persoonlijkheid van FDP wil leren kennen.

Herman Verbeeck
Bibliografie van Filip de Pillecyn 1912-2005.
Deel I : Primaire bibliografie
Deel II : Secundaire bibliografie

Brussel, Koninklijke Bibliotheek van België, 2007, 683 p. in 2 vol.
(Bibliotheca Regia Belgica / Series bibliographica)
30 kleuren- en zwart-wit illustraties
ISBN 90-6637-140-4 & 90-6637-141-2

De publicatie kan besteld worden door overschrijving van 50 € (port gratis) op BE30 7460 0763 9911 van het Filip De Pillecyn Comité, p/a Ballaarstraat 106, 2018 Antwerpen

Boekhandel : 30 % korting

Boekvoorstelling bibliofiele heruitgave
Blauwbaard van Filip De Pillecyn

Over het werk van Filip De Pillecyn zijn de meningen verdeeld : de enen vinden Mensen achter de dijk zijn meesterwerk, anderen zien De soldaat Johan als zijn beste werk. Weer anderen kiezen voor Rochus, voor Monsieur Hawarden of voor Blauwbaard.
Hoe dan ook de eerste uitgave van Blauwbaard in 1931 was het eerste literaire succes van deze auteur en wordt vandaag algemeen beschouwd als een klassieker.
Het werk vormt de overgang tussen De Pillecyns neoromantisch proza met historische inslag en zijn later verfijnd psychologisch proza met overwegend romantische invalshoek.
Het Filip De Pillecyncomité Hamme, begin 2003 opgericht met als doel het werk van de Hamse schrijver te herbelichten, heeft reeds enkele heruitgaven op zijn actief.
Na Mensen achter de dijk (Davidsfonds/ Literair, 2004) met illustraties van Luc Verbist, Onder den hiel (eigen beheer, 2008), staat nu de bibliofiele heruitgave van Blauwbaard op het programma.
Speciaal voor deze editie heeft de Antwerpse kunstenares Riet Verhelst negen exclusieve tekeningen gemaakt, die tijdens de presentatie te zien zijn in het stadhuis van Dendermonde.
De expressie van deze tekeningen ligt in de lijn van de door De Pillecyn gecreëerde sfeer. Hij schetst Blauwbaard als een eenzame kasteelheer met wisselende stemmingen en groeiende obsessies. Het narratieve karakter van de tekeningen illustreert treffend het conflict diep in hem tussen het verlangen naar huiselijk geluk en de gruwel van het soldateske bestaan
Naast de 9 afgedrukte illustraties omvat elk boek ook een originele tekening.

De heruitgave, in een beperkte oplage van 100 genummerde exemplaren, wordt voorgesteld op vrijdag  10 december 2010 om 20 uur in het stadhuis van Dendermonde. Na de inleiding door prof. dr. Waegemans, voorzitter van het comité, spreken Piet Buyse en Herman Vyt, respectievelijk burgemeester van Dendermonde en Hamme.
Woordkunstenaar Etienne De Munck leest enkele fragmenten en celliste Joke Flecijn zorgt voor de muzikale intermezzi.
Nadien wordt door het comité een receptie aangeboden in de Ros Beiaardzaal.

Iedereen is van harte welkom.

Algemene informatie : www.filipdepillecyn.be